Translate

vrijdag 25 november 2011

God is geëmancipeerd

 
 
 
U heeft gezegd, dat U nog een keer een blog zou wijden aan de positie van de vrouw?

Nu, dan, Mijn zoon.
Het is een vreemd verschijnsel, dat in veel godsdiensten de vrouw wordt onderdrukt. Zelfs in nogal wat new age stromingen komt het conservatisme, dat de vrouw haar plaats moet weten, om de hoek kijken.
Inderdaad moet de vrouw haar plaats weten: namelijk dat ze bijzonder is, en gelijkwaardig en haar rechten heeft en naast de man staat en op geen enkele wijze onderdrukking en discriminatie verdient.
Landen en volkeren, godsdiensten en stromingen, die de vrouw en haar talenten onderdrukken , laat Ik dat hier en nu in alle duidelijkheid zeggen, hebben de tijd tegen.
De enig weg van de mensheid is die waarin man en vrouw gelijkwaardig en naast elkaar die weg ten bate van de mensheid bewandelen.
Er is geen andere weg.
God zegt dit. Er is geen andere weg.

Ik zal het een en ander bespreken aan de hand van wat markante punten uit de geschiedenis van de mensheid. En we maken er natuurlijk geen wetenschappelijke exercitie van. God is geen theoloog.
  • Is de vrouw uit een rib of aan de zijde van de man gemaakt? De symboliek hiervan is essentieel: de vrouw is niet uit een rib gemaakt, want dat impliceert dat de man er eerder was. Daar begint het al. En uit een rib, tsja, dat is toch maar een onderdeel van het lichaam van de man. Het is een allegorie: in den beginne was het beeld van de mens en uit dat beeld zijn de man en de vrouw gemaakt. En wel zij aan zij, dus naast elkaar. Naast elkaar. Eigenlijk naast elkaar geëvolueerd. Dus laat dit gesteld worden: gelijkertijd en gelijkwaardig, het primaat ligt niet bij de man. In de natuur komt het regelmatig voor, dat het mannetje dominant is, maar regelmatig ook niet. Dikwijls trekken paartjes gelijk met elkaar op en werken samen. De variatie in de natuur heeft ook bestaan bij de mens: er zijn matriarchaten geweest, en er zijn nu veel patriarchaten. Het is nu tijd voor gelijkwaardigheid.
  • Het Jodendom: conservatieve groeperingen kennen nog dominantie van de man over de vrouw. Liberale stromingen kennen inmiddels vrouwelijke rabbi’s, en deze rabbi’s doen het uitstekend. God mag dat graag zien: een vrouwelijk rabbi, die een groep mannen leidt. Het werd wel tijd voor wat correctie en nuancering. Orthodoxe groepen, zoals ook in Israël, zullen op retour gaan, dit heeft de langste tijd geduurd.
  • Het Hindoeïsme: het vrouwelijk aspect heeft altijd veel ruimte gekregen in deze godsdienst. Variatie, kleurrijkheid, emotie en de fantasie van het Hindoeïsme corresponderen meer met de geestenwereld dan andere godsdiensten vermoeden. Tara van Mededogen is een Hindoeïstische Maria. Maar de praktijk van het Hindoeïsme wordt al eeuwen ingekleurd door deels primitieve, onontwikkelde en achtergestelde volkeren. De onderdrukking, de minachting voor de vrouw, het leed van de vrouw zijn groot. Maar dat is voornamelijk maatschappelijk bepaald. De godsdienst geeft dat eigenlijk niet zo aan. De kloof tussen het ideaal van de godsdienst en de praktische werkelijkheid is bij het Hindoeïsme groot. Beter onderwijs en toegang tot de gezondheidszorg zullen een vrouwvriendelijke praktijk met zich mee brengen.
  • Het Boeddhisme: hier ligt de man-vrouw verhouding redelijk rustig, het is ook tot bloei gekomen onder volkeren met wat meer ontwikkeling en beschaving. Er kwamen vrouwelijke Boeddha’s, waaronder Kuan Yin (zij die de noodkreten van de wereld hoort, een boeddhistisch Maria) en relatief veel vrouwelijke voorgangers. Liberale stroming op dit vlak is Zen, een meer orthodoxe vorm echter is het Tibetaanse Boeddhisme. Verder is de praktijk natuurlijk altijd weerbarstig. Maar de godsdienstfilosofie van het Boeddhisme houdt in principe emancipatie van de vrouw absoluut niet tegen. Een traditionele samenleving houdt een godsdienst met liberale potentie lang, maar nooit voor altijd in haar ban.
  • Het christendom: de eerste christengemeenschappen waren bovenmate geëmancipeerd. Ook omdat men zich nog de heilige Maria’s herinnerde, die stand hielden, aan Christus’ zijde, waar de mannenbroeders, uitgezonderd Johannes, gevlucht waren. De Moeder Maria en de liefdevolle Magdalena. Welk een lofzang hebben zij verdiend. Deze heilige Vrouwen, de een altijd heilig gebleven, de ander heilig geworden, met hun moed, hun hart, hun openheid, hun kracht, hun vertrouwen, hun leiding, hun inspiratie, hun navolging van Christus. Slechts het latere patriarchaat heeft de vrouwen en hun verhalen weggeveegd, zodat het Nieuwe testament veel hiaten kent. Orthodoxe christelijke stromingen, waaronder de katholieke, hebben zo instituten geschapen, waar voor de vrouw geen plaats is. Maar Ik zeg jullie: God vindt wel een weg het vrouwelijke element tot uitdrukking te brengen. Bij de katholieken door de beide Maria's, door de Moeder, het eeuwige beeld van de Godin, het vrouwelijk aspect van God, de hoedster, de liefdevolle. En bij de protestanten door de heilig Geest als vrouwelijk element, de duif. Of praktisch door middel van vrouwelijke voorgangers. Het slechtst af zijn daarom, wat de emancipatie van vrouwen betreft, de orthodoxe protestantse stromingen: God vraagt hen: “waar is het vrouwelijke gebleven in jullie leringen? Is God niet de Vader-Moeder God"? 
  • De islam: belangrijk om op te merken is, dat de koran in een vrouwonvriendelijke tijd en samenleving is geschreven. Er zijn mooie respectvolle teksten over de vrouw, en de koran heeft zeer bijgedragen aan de emancipatie van de vrouw in een vrouwonvriendelijke omgeving. Maar het beeld nu is: te weinig, te mager, teveel patriarchaat en teveel vrouwonvriendelijkheid. De vrouw als gevaar voor de zedelijkheid van de man. Zo zijn wij niet getrouwd. Ik kijk daarom het liefst naar liberale stromingen. En vrouwelijk Soefie’s ziet God, graag. De verlichting moet de islam nog raken. Maar dit zal de komende 25 jaar geschieden.
  • New age en spirituele stromingen: het is verbazingwekkend om te zien hoe in deze modern tijd onder spirituele vrijdenkers, new agers en ietsisten heel wat stromingen opduiken, die terugvallen op conservatieve en vrouwonvriendelijk teksten. God is liberaal, vrouwvriendelijk, rechtvaardig. Op termijn zullen alleen de geëmancipeerde stromingen overleven. De rest zal uitsterven als de dinosauriërs. Zo zien Wij boven die stromingen. Ze hebben werkelijk de tijd tegen. Wij stimuleren de ontwikkeling van spirituele stromingen, waar vrouwen de toon zetten, voorgaan, de inspiratie zijn, al is het maar als inhaal manoeuvre.
  • De secularisatie/heden: het is opvallend, dat de vrouwenemancipatie het verst gevorderd is in bovenmate geseculariseerde samenlevingen. God ziet dat aan. En Ik verwijs naar eerdere blogs, waar Ik een verschil maak tussen Vorm en Inhoud en verwoord, dat de Heilige Boeken slechts richtlijn zijn, geen wetboek. Zonder Verlichting, zonder de Verklaring van de Rechten van de Mens, zonder de Verenigde Naties als hoeder van een nieuwe moraal, zonder seculiere instituten, zonder de wetenschap zou het nog een vrouwonvriendelijke wereld zijn. Weet, dat ook, juist deze instituten door God zijn ingericht en gestimuleerd en geholpen. Soms meer dan godsdiensten. 
  • De toekomst: vrouwonvriendelijkheid heeft zijn tijd gehad en de toekomst tegen. Jullie wereld zal slechts opgaan in de vaart der kosmische, spirituele volkeren, wanneer de gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen volledig zal zijn gevestigd op aarde. En deze tijd is dichter bij dan jullie denken, ook al zal dat kwaadschiks gaan. Maar dat is onderwerp voor een andere blog.


    Wees jullie allen gezegend
    Nr. 34