Translate

zaterdag 17 maart 2012

Gods wil en Gods wetten zijn niet hetzelfde


Het wordt door mensen zo makkelijk gezegd: Gods wil geschiede of Insha'Allah.

Wat zijn jullie makkelijk met het verantwoordelijk maken van God voor alle leed, alle verdriet, alle rampen. En wat geven jullie God makkelijk de schuld van iets wat wel volgens Gods wetten gebeurt, maar niet volgens Gods wil.

Wanneer een mens op zijn werk het druk heeft en veel koffie drinkt en door de koffie en de werkdruk een maagkanker ontwikkelt, kan hij God verwensen: “waarom ik, God?”en wanneer iemand diepgelovig is, mag hij verzuchten “Gods wil geschiede" of "Insha'Allah".
Alsof God aan het roer staat van zijn rommelige leefstijl en het Gods diepste wens zou zijn, dat deze mens een maagkanker ontwikkelt. En dat is niet per se zo.

Ik zeg jullie: deze mens ondervond uit eigen vrije wil de gevolgen van Gods wetten, niet van Gods wil. Want God wil hem geen maagzweer laten hebben. God wil dat hij gelukkig is en het leven leeft en gezond blijft. En dat hij op minder pijnlijk wijze zijn lessen leert. Dat vervolgens zijn maagkanker hem grote inzichten en andere waardevolle ervaringen brengt, is hoofdstuk twee, en onderwerp in andere blogs.

Maar Mijn punt is deze: de gebeurtenissen van de wereld, de fysieke wereld, worden veroorzaakt door twee belangrijke principes.

1. Gods wil
2. Gods wetten

In het voorbeeld van deze mens voltrokken zich slechts Gods wetten, zoals water kookt bij 100°,de zon licht geeft en zoals een plus een niet anders dan twee is. De oorzaak en gevolg cyclus is gewoon één van Gods wetten.

Deze mens ging slecht om met zijn psyche, met zijn gezondheid. En in plaats van te praten over de werkdruk, het te relativeren, zijn medemens, chef of God te vragen om adviezen hoe anders te leven, ging hij eigenwijs door. Hij zocht troost bij koffie en belastte daarmee psychisch zijn geest. En belastte zijn lichaam (met stressgevoelens) en fysiek zijn ingewanden en bloed (door de hoeveelheden koffie). Waarvan akte.
(En om misverstanden te voorkomen: Ik zeg niet, dat alle kankergezwellen zo ontstaan, het is louter een plastisch voorbeeld).

In andere blogs is verteld wat Gods wil behelst.

In dit voorbeeld en in deze blog zeg Ik jullie: denk niet te snel te weten, wat God zou willen. En denk niet te licht over Gods wetten.
Want in Gods kosmos is 1+1 nu eenmaal 2 , zo is dat bepaald.
God heeft Zich verbonden aan Diens wetten, dus wat moeten jullie anders dan ze accepteren. En dat doen jullie regelmatig goed, maar ook regelmatig niet of lichtvaardig of nonchalant.

Er zijn ongelovigen, die van hun geloof zijn gevallen, omdat het vele leed op de wereld hen deed verzuchten: “als er een God bestond, zou ik hem (sec) wel eens ter verantwoording willen roepen voor al het leed op de wereld.

Hierop zeg Ik: “Gods wetten waren werkzaam, niet Gods wil. En jullie hebben die wetten in werking gesteld door jullie handelen, jullie hebzucht, jullie onachtzaamheid, jullie fascinatie met het eigen ego, jullie vernietiging van de regenwouden, jullie overmatige consumptie, jullie hang naar luxe, jullie gemakzucht, jullie onverschilligheid ten opzichte van jullie medemens.

En dat alles uit vrije wil (één van Gods andere wetten).
En op deze wijze zetten jullie hoogstens Gods wet van negatieve-oorzaken-geven-negatieve-gevolgen in werking.
Maar weet dit: Gods Wil is eerder, dat jullie meer aanspraak gaan maken op Gods wet van positieve-oorzaken-geven-positieve-gevolgen.
Dit is onderwerp van vele van Mijn blogs.

En laat Ik jullie tenslotte zeggen: in alle gevallen zal alles goed komen, direct of via een omweg, want in alles wat misgaat, zit ook besloten verborgen middelen en correcties, waardoor uiteindelijk iemand slechts één kant uitgaat, richting Gods huis. Ook dat is één van Gods wetten.

Wees jullie allen gezegend


Nr. 53